Het team

Wij staan voor je klaar als je hulp en ondersteuning nodig hebt bij kanker:

José Wienk

Mijn naam is José Wienk, ik ben 51 jaar en moeder van twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter. Van huis uit ben ik opgegroeid met liefde voor dieren; alle zieke en gewonde dieren die in de buurt gevonden werden, werden bij ons in een warm dekentje gelegd en met veel geduld en liefde opgelapt tot ze vrijgelaten konden worden.

Met paarden kwam ik pas later in aanraking; echt serieus werd dit pas in 2005, toen ik mijn eerste merrie kocht, Lucey. Vanaf die dag zijn paarden niet meer weg te denken uit mijn leven. Paarden hebben voor mij een ongelooflijke helende werking.

Sinds mijn 18e ben ik werkzaam geweest in de zorg en verpleging op verschillende plekken, en in totaal verschillende functies, zowel op de werkvloer als in de planning. In de verpleeghuis- en revalidatiezorg, in de thuiszorg, in een artsenlaboratorium, op de poliklinieken Chirurgie, KNO en Longziekten, en bij de trombosedienst. Uiteraard ben ik me in al deze jaren blijven scholen en ontwikkelen.

Langzaam merkte ik dat ik vanuit al mijn ervaring vanzelf een andere kant op groeide; die van de psychosociale zorg. Mensen raken en ontroeren me. Ik wil weten wat ze beweegt, wat ze bezighoudt, ik wilde ze niet meer hun pillen aanreiken maar een hand, een luisterend oor, nieuwe inzichten en handvatten waar ze gelukkig van worden. Zodoende besloot ik in 2012 om de HBO opleiding Psychosociale Begeleiding te gaan volgen. Met veel ervaring in de oncologische zorg, én kanker van dichtbij meegemaakt in de familie, wist ik al dat ik mijn latere doelgroep in die richting wilde gaan zoeken. Tijdens de opleiding kwam ik via een andere weg in aanraking met het geven van therapie met paarden, en ik werd zó geraakt door de puurheid en de doeltreffendheid, dat ik besloot ook daar een opleiding in te gaan doen.

In 2015 kreeg ik zelf borstkanker en voorstadium 2 van baarmoederhalskanker. Wat volgde was anderhalf jaar van operaties, bestralingen, chemokuren, heel veel complicaties, en een rollercoaster aan emoties. Het heeft me enorm veel geleerd. Nadat ik beter was, ging ik mijn droom volgen: de opleiding coachen met paarden, en het starten van deze praktijk, om met mijn kennis, ervaring, en liefde voor mens en dier, anderen in hun eigen proces verder te kunnen en mogen helpen.

Gecertificeerd coach, coaching met paarden EOCP, drie jaar Psychosociaal-trainingen bij SPSO/AIM.
(o.a persoonlijke groei, karakterstrukturen, groepsdynamica, systeemtherapie/opstellingen, coach-en counselingtechnieken, vier assen van verandering, TA)

Barbera de Jong

Mijn naam is Barbera de Jong, 42 jaar en woonachtig in Amersfoort.

Ik ben beeldend therapeut en werkzaam in de volwassenpsychiatrie. Hier behandel ik mensen met trauma en/of (complexe) rouwproblemen.  Daarnaast geef ik diverse trainingen op het gebied van diverse psychiatrische problematieken.

Ik ben zeer geïnteresseerd in de mens en dier. Ik ben ervan overtuigd dat de mens flexibel is en heel wat aan kan. Maar om mee te kunnen bewegen met het leven is het wel belangrijk een goede basis te hebben. Positief over jezelf kunnen denken, een gezond zelfbeeld hebben, zelfvertrouwen over wie je bent en wat je doet. Dit is dan ook waar ik me in eerste instantie op richt binnen een contact met een ander. Wie ben je, wat wil je zeggen en wat zijn je dromen.

Ik ben heel blij dat ik José ben tegen gekomen. Het is inspirerend hoe gepassioneerd zij kan vertellen over haar coaching met paarden. Ik geloof enorm in de kracht van dieren, zij zijn van zichzelf gevoelig en worden niet gehinderd door meningen, oordelen,  of simpelweg het “moeten” van buitenaf, waardoor zij heel puur en primair kunnen reageren.

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie waarin het proces van iets maken centraal staat. Het maakt absoluut niet uit of iets mooi of niet mooi is, daar gaat het niet om. Maar door te dóen kom je in je lichaam en spreek je een heel ander stuk van jezelf aan dan wat we meestal gewend zijn; het hoofd.

Ik denk dan ook dat de combinatie van beeldende opdrachten en het werken met paarden een fantastische combinatie is. Het werken met de paarden én beeldende opdrachten zorgen er beide voor dat je contact maakt met jezelf. Dat je een diepe verbinding aan gaat met je lijf en je gevoel. Zo waardevol. In een maatschappij waarin van alles moet, alles snel gaat en je uit talloze dingen kunt kiezen, is het zo fijn om terug te keren naar de basis. En dat ben jij!

En de paarden, onze geweldige hulp-coaches:


Saakje

 Een zeer lieve en sociale 14-jarige Friese merrie.
Altijd nieuwsgierig, altijd op zoek naar contact. In haar enthousiasme kan ze soms wat opdringerig zijn,
maar door haar nieuwsgierigheid naar mensen is ze geweldig goed in onderzoeken, verbinden en spiegelen.
Ze is heel gevoelig en beschermend, en ze wil graag alles kloppend maken.

Saakje weet helaas wat ziek-zijn betekent: ze heeft op het randje van de dood gelegen en een zware koliek-operatie ondergaan in 2015,
daarna volgde een pittig revalidatietraject. Vanwege haar chronisch slecht-werkende maag is er voor haar een apart voerbeleid ingesteld.
Op haar maag na – waar ze dankzij het aangepaste voerbeleid gelukkig geen problemen meer mee ervaart-
is ze volledig hersteld en nog steeds een vrolijke en enthousiaste dame.
Saakje is inmiddels een ervaren coachpaard.


Tanou

 De grote vriendelijke reus.
Tanou is de grootste van de kudde, hij is voskleurig met een witte bles, en zijn schofthoogte is 1.73.
Hij heeft zelf niet door hoe groot hij is. Hij is héél voorzichtig en zacht tegen alles en iedereen. 
Alleen naar zijn merries wil hij nog wel eens dominant doen als het over eten gaat.
Tanou is 18 jaar, maar kan zich soms nog gedragen als een enthousiaste pup.


Amora

 Een gevoelige 12-jarige Engelse volbloedmerrie met een zacht karakter, die al veel heeft meegemaakt.
Juist dat maakt haar zo duidelijk in het coachen. Als ze zich veilig voelt, geeft ze zich helemaal over,
als ze incongruentie voelt, zal ze zich snel terugtrekken. Daarin is ze heel duidelijk. Amora is hier op 12 oktober 2017 geïntroduceerd in de kudde, en heeft echt tijd nodig gehad om te wennen, en de kat uit de boom te kijken. Inmiddels is ze helemaal gewend, en is ze opengebloeid tot een enorm aanhankelijke knuffel. Ze heeft in de afgelopen maanden al vele mooie coachsessies ondersteund met haar liefdevolle inbreng.

Lucey

Een hele lieve, zachtaardige en rustige 16-jarige Tinker merrie.
Lucey heeft een cool karakter, is nergens bang voor en niet snel van slag. Ze is altijd een betrouwbare rots in de branding, voor zowel mensen als paarden. Ze is iets gereserveerder in contact als de andere drie paarden, en heeft er duidelijk behoefte aan om zich soms even terug te trekken uit de kudde.
Ze heeft al heel wat kindjes op haar rug gedragen. Haar allergrootste hobby is eten.  Lucey is in 2016 voor het eerst moeder geworden van veulentje Emma. Emma logeert nu in Duitsland waar ze buiten in een kudde met wat oudere merries en een paar leeftijdsgenootjes leeft, zodat ze heerlijk kan spelen.
Lucey kreeg in 2017 hoefkanker in vier hoeven, en de prognose was niet goed. Inmiddels is de kanker redelijk stabiel maar helaas nog niet weg.

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress